23 november 2023


För varje minut som passerar blir situationen i Gaza allt värre. Enligt flera källor har Israel släppt bomber motsvarande två kärnvapen över ett av de tätast befolkade områdena på jorden. Medan de intensiva bombningarna och striderna i de norra delarna av Gaza fortsätter, bombas också de södra delarna. Hela Gaza genomgår en svår humanitär kris.

Mäktige Gud, blodet från tusentals förlorade liv ropar dag och natt till oss från jorden. Orden från profeten Habackuk är sanning också idag: ”Så förlamas lagen, rätten kan inte hållas vid makt…”. Vi kommer till dig Herre och ber om din frigörande kärlek, tröst och styrka. Låt oss inte bli förlamade av smärtan hos de förtryckta medan tiden går. Herre, lär oss hur vi visar genuin solidaritet mer än att ömka eller förtvivla. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Efter den 7 oktober har antalet palestinska politiska fångar ökat markant. Bland dem finns 200 barn och mer än 2000 administrativa fångar som har fängslats utan åtal och rättegång. Rapporter om fångarnas kondition talar om tortyr och inhuman behandling, Fem fängslade har dött. Sedan 1967 har Israel arresterat 1 miljon palestinier. Idag inleds ett eldupphör på 4-5 dagar och Hamas släpper 50 av de cirka 200 israeler som hålls som gisslan i Gaza. I utväxling friger Israel 150 kvinnor och barn ur fängelser. Enligt uppgift från överenskommelsen lovar Israel fortsatt vapenvila dag-för-dag om Hamas släpper fler ur gisslan.

Rättvise Gud, du som befriar fångar – allt genom att Kristus blev människa – vi ber att du ska befria alla som är orättfärdigt gripna och tillfångatagna som gisslan. När vi ber för fångarna, ber vi i tro att: ”Herren hör de nödlidande och försmår inte sitt fängslade folk”. Låt oss arbeta för frigörelse på jorden genom att vara ombud för ditt rike. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 10 november deklarerade kyrkoledarna i Jerusalem att det inte kommer att bli några julfestligheter i år på grund av de fruktansvärda händelserna i Palestina-Israel. I stället ber kyrkoledarna församlingar att fokusera på den “andliga betydelsen av julen” och att både be för och ge till offren.

Emmanuel, hjälp din kyrka och dess skara att under advents- och jultiden urskilja hur de bäst kan vittna om din frigörelse och rättvisa för de förtryckta. Herre, uppmuntra oss att vara profetiska i ord och handling,
så att vi modigt kan tala mot orättvisorna i världen. Hjälp oss att praktisera vad vi predikar när vi försöker bygga vårt hus på klippan och inte i sanden. Hjälp vår otro och ge oss ödmjuka hjärtan. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Under den senaste veckan har israeliska styrkor gjort räder i många områden på Västbanken. Minst 200 människor har dödats sedan den 7 oktober och den israeliska armén har i flera dagar fyllt gatorna med bestyckade schaktmaskiner. Åtminstone 15 byar med boskap, 98 hushåll med 828 medlemmar, bland dem 313 barn, har tvångsförflyttats på grund av bosättarvåld eller utökade rörelserestriktioner.

Helige Gud, trakasserier, tvångsförflyttningar och död är vad du upplevde i din kropp för 2000 år sedan. Herre, vi bönfaller om helande för de skadade och tröst för dem som förlorat närstående. Vi vet att rättvisa för de förtryckta är det enda som kan ge verklig fred. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Sedan den 7 oktober har medicinsk personal, journalister, taxi- och ambulansförare och många andra gjort heroiska insatser. De har vårdat de sjuka och skadade, gett röst åt dem som inte har någon egen och hjälpt till att rädda dem som fångats i rivningsmassor, med risk för sitt eget liv. Minst 44 palestinska journalister och mer än 192 palestinska läkare har dött, medan många andra skadats.

Livets Gud, vi uttrycker tacksamhet för mod och uthållighet som medicinsk personal, journalister, taxiförare och räddningsarbetare i Gaza visar. Deras orubbliga hängivenhet i att rädda och styrka mänskligt liv ger en tydlig spegling av godheten och medlidandet i vårt samhälle. Herre, låt deras handlingar av kärlek och godhet inspirera och lyfta upp alla som strävar efter frihet, rättvisa och säkerhet. Sänd din Heliga Ande till alla som är skadade, sjuka eller fast under rivna hus. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Medan krisen i Gaza och Palestina fortsätter att skapa nya rubriker lider andra runt om i världen av konflikter. Inbördeskriget i Sudan har orsakat förflyttning av minst 6 miljoner människor; etniskt dödande rapporteras. Konflikten i Kongo-Kinshasa har medfört tvångsförflyttningar och tusentals döda. Människor i många andra områden i världen såsom Somalia, Myanmar, Ukraina, Nepal lider fortsatt.

De förtrycktas Gud, hjälp oss att förstå att ropen om frihet för alla under förtryck och orättvisa, är hot mot alla människor i världen. När vi kämpar för att uppnå frigörelse, rättvisa och fred i vårt sammanhang, låt oss minnas att det är länkat till andra människor världen runt. Gud, ge frihet för alla människor och hjälp oss att främja solidaritet för varandra. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas världsråd ber vi för länderna: Östtimor, Indonesien och Filippinerna.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com