30 november 2023


Den 22 november kom Israel och Hamas överens om en fyradagars paus i striderna. Överenskommelsen, som kan förlängas, innebär att 150 palestinska fångar i israeliska fängelser friges i utväxling mot 50 personer i den israeliska gisslan som hålls av Hamas i Gaza. Dessutom, om vapenvilan håller, tillåts hundratals lastbilar rulla in i Gaza med bränsle och med humanitär och medicinsk hjälp.

All barmhärtighets Gud, fastän vi är tacksamma för en temporär paus som befriar fångar och gisslan och tillåter livräddande hjälp till Gaza, är vi inte nöjda. Herre, ge oss en orubblig anda, som fortsätter att kämpa för frigörelse, rättvisa och fred. Vi ber om fullständigt eldupphör och ett slut på förtryckande ideologier, vägspärrar, kränkningar av mänskliga rättigheter och allt som upprätthåller hat både i vår verklighet och runt om på jorden. Herre, öka vår iver att kämpa för sanning och kärlek, tills vi möter dagen då allt är förlossat. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Minst 6 000 barn har dött i Gaza sedan 7 oktober, enligt palestinska myndigheter, och tusentals fler är skadade. Dessutom saknas minst 1 800 barn som ligger under de raserade husen. Barn lever under förhållanden som ingen ska behöva leva under – 28 av 39 för tidigt födda barn har evakuerats till Egypten efter att de lämnats utan kuvöser när Al Shifasjukhuset inte hade bränsle och medicinsk utrustning efter de israeliska räderna mot sjukhuset.

Himmelske Fader, sedan den 7 oktober har dina barn i Gaza blivit några av de mest utsatta. Varje barn dödat, skadat, fångat under husmassorna, sjuk eller drabbat av trauma, är känt av dig, med sina oskyldiga leenden och speciella egenskaper – en bild av dig. Herre, vi bönfaller om din barmhärtighet för de prematura barnen som kämpar för sina liv. För alla dem som sörjer håller vi oss fast vid ditt löfte som det förmedlas av Jesaja: “Som en mor tröstar sina barn, så skall jag trösta er…”. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 20 november publicerade Sabeels Vänner Nordamerika, tillsammans med en samling av kristna röster, ett uttalande som respons till den fruktansvärda situationen i Palestina-Israel.  De uppmanar till omedelbart eldupphör från alla sidor, tillräcklig införsel av humanitär hjälp till Gaza och ansvarsutkrävande av alla förövare som möjliggör krigsbrott enligt internationell lag och ett slut på förtrycket som palestinierna upplever.

Gud, du de föräldralösas, änkornas och flyktingarnas Gud, vi tackar dig för alla röster som ropar om ett omedelbart eldupphör och tillämpning av internationell lag. Vi minns dina ord hos profeten Mika: “Vilka sorger väntar dig, som ligger vaken om natten och tänker ut onda planer. Du går upp i gryningen och skyndar att utföra dem, bara för att du kan.” Herre, ändra hjärtan och handlingar hos dem som utför orättvisor. Förstärk rösterna som ropar på rättfärdighet, så att alla kan höra. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Israeliska soldater och bosättare fortsätter sina räder och våldshandlingar i många områden på Västbanken. Det har resulterat i många unga palestiniers död, i förstörelse av palestinsk infrastruktur, speciellt i flyktinglägren, och i fängslanden utan åtal och rättegång. Minst 400 palestinier har dödats på Västbanken i år och dödstalen väntas stiga.

All nåds Gud, vi kommer inför dig och säger att du är ”en rättvis domare, en Gud som alltid kan vredgas” (Ps 7:11). Herre, vi litar på att din dom kommer för Västbanken och att du dömer de som utför onda handlingar. Hjälp oss att bli salt och ljus för de förtryckta. Vi ber att dagen ska komma när vi kan tacka dig för din rättvisa och prisa dig med glädjesånger. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra torsdagen höll Sabeel sitt månatliga bibelstudium för kvinnor i Terra Sancta Parish Center i Jerusalem. Studiet är ett i en serie av tillfällen som ger möjlighet att tolka bibelord in i kontexten och under bön samtala om den nuvarande verkligheten. Syster Ghada Na´meh ledde studiet med hjälp av Sabeels anställda.

Jesus från Nasaret, du är Ordet som blev kött. Hjälp oss att höra, lära och ta till oss budskapet om din godhet genom att meditera över de heliga vittnena i bibeln. Låt Sabeels bibelstudier belysa skrifternas budskap om frigörelse, uthållighet och hopp, som ger vår tro mening i nuvarande verklighet. Välsigna alla som deltog i studierna. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 26 oktober tillkännagav det armeniska patriarkatet i Jerusalem att de skulle dra tillbaka det en gång hemliga avtalet med ett fastighetsbolag som anklagas för att ha länkar till bosättarintressen. Nu har entreprenörer, beväpnade bosättare och schaktmaskiner sänts ut för att ta över marken – vilken tillsammans med en parkeringsplats består av armeniska kyrkans egendom och hem för flera familjer. Trots detta har det armeniska samhället i Jerusalem fortsatt att vara uthålliga i sina protester och vägrat att ge upp på grund av hot om rivning.

Sanningens Gud, det armeniska samhället har funnits i Jerusalem i minst 1600 år och bidragit till den rika och vackra mosaiken i den kristna gemenskapen. Herre, vi tackar dig för deras samhälle. Vi ber att alla hot mot armenisk egendom ska elimineras och att du upprätthåller deras närvaro i Jerusalem. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Thanks Giving Day i USA inföll i år den 23 november. Trots att högtiden har starka inslag av familjeband och tacksägelse för skörden är den för infödda amerikaner en “Nationaldag för sorg”. För ursprungsbefolkningen är dagen en svår påminnelse om folkmord, förluster av hem och mark och om fortsatt våld mot deras kultur och livsuppehälle. Dagen ger också ursprungsbefolkningen chans att protestera och öka medvetenheten om kampen mot kolonialismen .

Ljusets Gud, vi deltar i sorgen för amerikanska bröder och systrar i ursprungsbefolkningen som hela tiden lider av kolonialt våld. Vi, likt många andra befolkningsgrupper av urfolk runt jorden, möter koloniala strukturer av våld och utplåning. Herre, ge oss styrka när vi möter stormen i arbetet att få slut på alla former av koloniala strukturer, ideologier och aktiviteter som förtrycker urfolk runt om i världen. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd för länderna Brunei, Malaysia och Singapore.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com