7 december 2023


Den 1 december löpte vapenvilan mellan Israel och Hamas ut och striderna återupptogs. Israel fortsatte attackerna mot norra, södra och centrala Gaza, vilket medförde att 800 personer rapporterades döda den 4 december. Åtminstone 1,8 miljoner människor i Gaza är internflyktingar. Hamas har också börjat skjuta missiler mot israeliska bosättningar och städer nära Gaza. Under vapenvilan frigavs många palestinier som inte hade blivit åtalade eller dömda, de utväxlades mot gisslan – åtskilliga israeler och utländska gisslantagna. Dessutom tilläts en del humanitär hjälp att komma in i Gaza.

Gud du är Alfa och Omega. Om och om igen regerar våldet och oskyldiga lider och det är inte lätt att nu förstå att “Herren är nära de förtvivlade och hjälper de modlösa”. (Ps 34:18). Herre, du är evig, till skillnad från system, ledare och synd. Hjälp oss att ära ditt namn genom rättvisa som synliggör kärlek. Låt oss bli ombud för ditt rike genom att kräva ett omedelbart eldupphör och hålla alla ansvariga som möjliggör krigsbrott. Herre, i din nåd… hör vår bön.

När palestinska fångar, bland dem minderåriga, frisläpps från israeliska fängelser som en del av överenskommelsen om vapenstillestånd kommer berättelser om deras upplevelser fram. Det finns rapporter om att israeliska fängelsevakter torterar, slår, begår sexuella övergrepp och hotar palestinska fångar. Många palestinska fångar fortsätter att hållas fängslade utan åtal och rättegång, vilket gör dem till gisslan, under tiden som Israel arresterar fler palestinier än det antal som släpptes fria under vapenvilan.

Du som frigör de tillfångatagna, vi tackar dig för frigivningen av israeler ur Hamas’ gisslan i Gaza och av de palestinier som godtyckligt fängslats. Vi ber att all ondska som är gömd i fängelserna ska exponeras för omvärlden och att skyldiga får ta ansvar för den. Herre, befria alla de fångna, de felaktigt tillfångatagna och fängslade och låt dem oskadda återvända till sina familjer. På samma sätt ber vi om frihet för de som är fängslade av sitt eget hat och sin rasistiska hållning av överlägsenhet. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 3 december ordnade Dar al-Kalima universitet ett arrangemang med titeln “Hopp från Betlehem: Fred för Palestina, en solidaritetskampanj i jultid för folket i Gaza”. Välkända artister från både Palestina och andra delar av världen framträdde för att stärka krav på en omedelbar vapenvila, en tillförlitlig humanitär korridor in i Gaza samt en rättvis och varaktig fred i Palestina och Israel. Nu i adventstid tänder många i kyrkor i väst det första ljuset som ett “hopp” och många i österns kyrkor börjar sin “fasta inför julen”.

Emmanuel – Gud med oss. Advent i Palestina känns i år paradoxal. Vi mediterar över hoppet om inkarnation medan vi lever i en hopplös verklighet där barn dödas, förlorade liv blir siffror och statistik, kvinnor inte finner säker plats att föda barn på och orättvisor firas. Herre, det här är din berättelse. Medan vi i väntan på dig mediterar om hur du blir människa, låt det bli en tid av aktivitet som mättar de hungriga, klär de nakna, botar de sjuka och kämpar med de förtryckta för deras befrielse. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 29 november lyfte FN fram den “Internationella dagen för solidaritet med det palestinska folket”. Marscher, protester och olika aktioner visade att människor runt hela världen uttryckte sin solidaritet med det palestinska folket. Medan regeringar i väst stöder orättvisorna som begås av staten Israel kritiserar alltfler medborgare dem i ett antal som ökar rekordartat.

Gud för de förtryckta – i mer än 75 år har palestinierna rånats på mark, hem, värdighet och liv genom syndens strukturer och system. Vi har blivit avhumaniserade fram till den punkt där vår rena identitet ses som ett brott från födelsen. Herre, vi tackar dig för den vackra solidaritet från hela världen som visas av dem som arbetar för rättvisa och ber om nåd för våra fiender – “Att förtrycka de ringa är att smäda deras skapare. Ärar honom gör den som hjälper de fattiga.” (Ords 14:31). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan dödades flera palestinier, bland dem 8-årige Adam Samer al-Ghoul och 15-årige Basil Suleiman Abu al-Wafa. De dödades av israeliska trupper i flyktinglägret i Jenin. Det rapporteras att israelisk militär under räden hindrade palestinska ambulanser att nå fram till skadade. Dessutom arresterade Israel minst 150 palestinier från östra Jerusalem och Västbanken utan klar orsak och åtal. Det finns även rapporter om bosättarattacker mot palestinska odlare och att olivträd bränts.

Allsmäktige Gud, försäkra de sörjande familjerna att deras älskade inte har försvunnit från din kärlek. Dra oss nära dig, så att vi kan uttala orden från profeten Job, “Förr hade jag bara hört om dig, nu har jag sett dig med egna ögon.” (Job 42:5). Hjälp oss att se dig i vår mardröm. Stöd oss genom frigörelse, hela oss genom rättvisa, gör härskarna i världen ödmjuka; de som är ansvariga för förlusten av så många palestinska liv. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 25 november besköts tre unga palestinska män Hisham Awartani, Kinnan Abdalhamid och Tahseen Ahmed nära ett universitetscampus i USA. Enligt polisen talade männen arabiska och två av dem bar kaffia när de attackerades. Flera källor anger att mediaflödet och det politiska samtalet i USA lett till en ökad anti-arabisk och anti-muslimsk stämning som gör skottlossningen till ett hatbrott.

Kärlekens Gud, alla palestinier världen runt lider av hat på olika sätt. Herre, hela Awartani, Abdalhamid och Ahmed. Låt dem få tillbaka full hälsa och styrk deras familjer. Vi ropar efter din rättvisa mot skytten och ett slut på våldsretorik och ideologier som motiverade detta brott. Herre, ersätt alla former av hat och våld, både i ord och vapen, med aktioner av kärlek och ord av sanning. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Myanmar och Thailand.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Översättning: Marianne Claesson

Dikt av Hisham Awartani, skriven i 6:e klass.

“Hope dwells in my heart. It shines like a light in darkness
[This] light cannot be smothered
It cannot be drowned out by tears and the screams of the wounded
It only grows in strength
This light can outshine hate
This light can outshine injustice
It outshines segregation and apartheid

As of Greek legend, Pandora opened a box
And when she did that, all the evil escaped
But luckily, Pandora closed the jar before hope could escape
And as long as hope stayed in that jar, Hope would never escape
So I ask you one thing, learn from that story
Learn to never give up hope
Learn to let hope give power
In the darkest of times

And let the light shine.”

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com