14 december 2023


Sedan slutet på den temporära pausen i striderna har den israeliska armén ökat sina attacker i södra och centrala Gaza, genom några av de häftigaste aggressionerna sedan den 7 oktober. Många hem som skyddat fördrivna palestinier har bombats, flyktingläger har träffats och mer människor har blivit internflyktingar. Så har antalet flyktingar ökat till mer än 1,8 miljoner. Vädret blir kallare, mat, humanitär hjälp och skydd är otillräckligt och trängseln är stor där flyktingar söker skydd. De som arbetar med humanitär hjälp beskriver situationen som ”apokalyptisk”.

Enväldige Gud, du har skapat och upprätthåller denna värld. Ingen bön kan fullt uttrycka vårt lidande och inget uttalande säger allt som kan sägas. När lidandet i Gaza beskrivs som ”apokalyptiskt”, håller vi fast vid mysteriet i vår tro att din rättvisa och barmhärtighet kommer att förlösa allt lidande och att alla onda makter och dess ombud kommer att hållas ansvariga. Vi bekräftar din närvaro i Gaza genom våra handlingar av solidaritet och vårt arbete för att få slut på alla formar av orättvisor runt hela jorden. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 10 december firade kristna över världen den andra söndagen i advent genom att tända ljus för ”tro”. Medan världen firar jul genom att dekorera träd och hålla fester, minns vi i Palestina julen genom att avstå från de vanliga festligheterna och vänta på att Gud ska befria oss från 75 års kolonialt bosättarvåld. Vi upplever verkligen julberättelsen i realiteten.

Emmanuel, din inkarnation blev verklighet i vårt land för 2000 år sedan, liksom i julberättelsen väntar vi på din räddande närvaro. Herre, hjälp oss att i år förstå djupet av meningen i din inkarnation – som frigörelse och rättvisa för de förtryckta. Låt oss proklamera Marias profetiska ord den här julen: ”Han störtar härskare från deras troner och han upphöjer de ringa. Hungriga mättar han med sina gåvor, och rika skickar han tomhänta bort.” (Luk 1:52, 53). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Sedan den 7 oktober har åtminstone 266 palestinier dödats och mer än 3 365 skadats av israeliska styrkor och bosättare på Västbanken. Bosättarattacker mot palestinier och deras egendom ökar och orsakar fördrivning av 1 000 palestinska familjer, med nästan 400 barn. Dessutom har Israel ökat sitt fängslande av palestinier på Västbanken och i östra Jerusalem utan åtal och rättegång, vilket gör dem till gisslan.

Du, de förtrycktas Gud, vi har inte nog med tid för att riktigt sörja eftersom lidandet fortsätter. Den pressande verkligheten av död och synd krossar våra själar och hjärtan och ändrar strukturen för våra liv. O Herre, du verkar ha övergivit oss, var finns du i dessa tider? Under vår klagan, proklamerar vi att: ”Herren är en borg för den förtrampade, en borg i tider av nöd.” (Ps 9:9). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Fruktansvärda filmer och bilder har visats med åtminstone 100 palestinier som fängslats av israeliska styrkor. De har tvingats klä av sig i underkläder, ta på ögonbindlar och knäfalla på en gata i norra Gaza. Dessa palestinska män rapporterats ha tagit sin tillflykt till två skolor knutna till UNRWA. Bilderna, som har spritts och cirkulerat i sociala medier, har bekräftats av den israeliska armén.

Korsfäste Kristus, du förödmjukades offentligt och naken på korset. Du känner till många palestiniers upplevelser av att ha blivit förödmjukade av imperialistiska makter. Herre, ge de förtryckta tillbaka sin värdighet. Förlossa denna värld genom att få slut på alla strukturer och system av synd och få till stånd återställda relationer. Herre, i din nåd… hör vår bön

Sabeel arrangerade den 8 december det månatliga mötet för palestinska kristna civilsamhälles-organisa­tioner i Jerusalem, tillsammans med präster. Mötet hölls i det armeniska kvarteret som en solidaritetshandling med det armeniska samhället, som kämpar för att bevara den kristna närvaron i Jerusalems gamla stad och behålla sin värdefulla mark, så att den inte säljs ut.

Gudomlige Skapare, vi är alla överväldigade över den enorma kampen och det lidande vi ser. Vi gråter, som Kristus, över situationen i Jerusalem och i övriga Palestina. O Herre, hjälp oss att göra mer än att beklaga våra omständigheter, hjälp oss att agera i enighet och iver. Herre, vi ber att ropen från den armeniska gemenskapen i Jerusalem ska bli hörda av dig och att din rättvisa ska regna ner och släcka vår törst efter rättvisa. Herre, i din nöd… hör vår bön.

FN:s säkerhetsråd röstade den 8 december om en resolution som krävde en omedelbar humanitär vapenvila mellan Israel och Hamas. Omröstningen kom efter att FN:s generalsekreterare Antonio Guterres tagit ett ovanligt beslut att formellt varna de 15 medlemmarna i rådet för det globala hotet från det två månader långa kriget. 13 medlemmar röstade för förslaget om vapenvila, Storbritannien avstod och, tyvärr, USA använde sitt veto till kravet om en vapenvila.

Allvetande Gud, vi är förbryllade över USA:s veto och att Storbritannien avstod. Gud, när varje dag passerar är du den ende som vet hur många liv som kunde ha räddats om det hade blivit en vapenvila. Låt upprördheten över dessa beslut öka de globala ansträngningarna för en vapenvila. Herre, när vi kämpar för rättvisa kommer vi ihåg orden från aposteln Paulus: ”Grips ni av vrede så synda inte” (Ef 4:26). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Kambodja, Laos och Vietnam.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com