21 december 2023


Samtidigt som våldet i Gaza fortsätter intensifieras har kallt väder och häftigt regn gett översvämningar, vilket förvärrar den humanitära krisen. UNRWA har konstaterat att skydden för internflyktingar i de mellersta och södra delarna av Gazaremsan är fyllda nio gånger över sin kapacitet. De har tagit emot 1,9 miljoner internflyktingar. Till detta kommer att sjukdomsspridningen ökat, sjukvårdsmyndigheten har dokumenterat 360 000 fall av infektionssjukdomar i flyktinglägren; diarré, influensa, hjärnhinneinflammation, löss och 1 500 fall av magtarmsjukdomar rapporteras dagligen på grund av matbristen.

Allsmäktige Gud, vi ropar till dig i ångest över sjukdom och lidande bland ditt folk i Gaza. Hur länge, o Herre? Vi minns att du föddes som en människa och du vet vad det betyder att känna smärta och lidande. Hela alla som är sjuka och ge skydd åt alla som söker det. Till sist ber vi framför allt om vapenvila och bestående läkning, som bara kan fås genom din totala rättvisa. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Två kristna kvinnor, Nahida Anton och hennes dotter Samar, dödades av israelisk krypskytt den 16 december. De gick omkring på gården vid Holy Family Parish i Gaza. Sju andra personer sköts och skadades när de försökte hjälpa dem som sökt skydd på kyrkans område. Tidigare samma morgon träffade en raket från en israelisk tank konventet Sisters of Mother Teresa. Byggnaderna skadades och 54 handikappade personer som bor på konventet tvingades bort.  

Gud, vi är mycket upprörda över att Nahida och Samar dött och vi har inga ord för att uttrycka vår sorg. Vi tror att du nu gråter med martyrernas familjer, och vi håller oss till dina ord från Matteus, “Saliga är de som sörjer, de ska bli tröstade”. Trösta de kristna i Gaza som fortsätter att söka skydd i ”the Holy Family Parish” och ta hand om alla de handikappade som tvingades bort genom attacken mot konventet. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan genomförde den israeliska armén en räd i Jenin som ledde till döden för 12 palestinier, 34 skadade och över hundra arresteringar. Sedan den 7 oktober har 271 palestinier, bland dem 69 barn, dödats och 3 481 skadats av israeliska styrkor och bosättare på Västbanken.

Mäktige Gud, vi ber att din tröst för de dödades familjer ska komma i form av sanning och varaktig rättvisa. Med din makt – kom med ett slut på allt våld. Vi litar på att du är källan till all rättvisa och godhet. Vi längtar efter att se dig “råda rättvist över världen, råda trofast över folken.” (Ps 96:13). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 12 december antog FN:s generalförsamling en resolution om vapenvila. 153 medlemmar röstade för, 23 avstod, inklusive Storbritannien, och 10 röstade mot, bland dem USA. Trots att generalförsamlingens resolution visar på ett ökande internationellt tryck för en vapenvila är den bindande. Detta händer efter att USA den 8 december reste sitt veto i FN:s säkerhetsråd mot resolutionen för en vapenvila, som kunde blivit bindande om den hade antagits.

Alla nationers Gud, en majoritet av det internationella samfundet uppmanar till ett slut på våldet, men vi beklagar att några få nationer med oproportionellt stor makt låter grymheterna fortsätta. Låt din Ande leda ledare för dessa nationer till övertygelse och ånger och öka alla globala ansträngningar att nå vapenvila. Vi ber med profeten Jesaja, “Må den gudlöse överge sin väg, den ondskefulle sina planer” (Jes 55:7). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Söndagen den 17 december firas Tredje söndagen i advent, då kristna tänder glädjeljuset. Vintersolståndet, den längsta natten under året, infaller under veckan. Runt om i världen låter många kyrkor adventshögtider inspirera till kreativa aktioner i solidaritet med Palestina, genom att ändra texterna i populära julsånger till upprop för vapenvila, medan andra förblir medskyldiga eller okunniga om de fasor som civila i Gaza tvingas stå ut med denna vinter.

Herre Kristus, när du vandrade på denna jord proklamerade du, “Jag är världens ljus” (Joh 8:12). Under årets advent, när glädjen känns så långt borta, ber vi att ditt ljus ska tränga igenom vårt lidandes mörker. När vi närmar oss årets längsta natt, minns vi de långa nätterna av väntan och oro som människorna i Gaza har tvingats stå ut med i mer än två månader. Vi ber att ditt ljus ska komma in i form av befrielse från allt våld och all orättvisa. Låt vårt fasta hopp om en kommande befrielse bli källa till ny glädje. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Trots att de vanliga julfestligheterna i Palestina ställts in, så ger Sabeel Jerusalem ett julspel för det lokala samhället. Spelet har titeln “Emmanuel” och ska reflektera den nuvarande situationen och samtidigt fokusera på hoppet att “Gud är med oss” genom att Kristus föds till världen.

Emmanuel, Gud med oss, vi tackar dig för hur konsten kan ge djup och skönhet åt vår mänskliga erfarenhet, till och med under dysterheten denna julsäsong. Låt årets julspel ge en känsla av samhörighet och en känsla av hopp till alla som vill komma med eller delta i eventet. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 12 december upprepade WHO sin begäran om skydd för sjukvårdsarbetare och för humanitär hjälp till Gaza. Totalt sett är endast 11 av Gazas 36 sjukhus delvis i funktion. Tjänster och utrustning är begränsade och de två viktigaste sjukhusen i södra Gaza arbetar med mindre än en tredjedel av normal bäddkapacitet. Dessutom ger de skydd åt tusentals internflyktingar.

Herre, vi ber för sjukvårdspersonalen som fortsätter att vårda och rädda liv under omöjliga omständigheter. Belöna deras mod med styrka och utrustning. Låt regeringar i världen snabbt agera rättvist genom att tillåta all nödvändig hjälp, utrustning och bränsle att nå fram till de få sjukhus som återstår i Gaza, så att inte fler liv kommer att förloras. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Hongkong, Macao, Taiwan och Folkrepubliken Kina.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com