1 februari 2024


Den 26 januari lämnade Internationella domstolen (ICJ) sitt utlåtande om de nödåtgärder som begärts av Sydafrika i sitt folkmordsärende mot Israel. Domstolen har beordrat Israel att vidta åtgärder för att förhindra folkmordshandlingar i Gaza, att straffa hets till folkmord i Gaza, att tillåta humanitär hjälp till Gaza och kräver att Israel vidtar fler åtgärder för att skydda palestinier, men gav inte order om omedelbar vapenvila.

Ljusets Gud, under tiden vi hör delade reaktioner på ICJs uttalande bombas Gaza och miljoner lider.
Herre, vi ber om en ökad aktivism med krav på ansvarsutkrävande när det gäller orättvisa och omedelbar vapenvila. Låt oss komma ihåg aposteln Paulus ord “Och ni, bröder, tröttna inte på att göra vad som är riktigt” (Thess 3:13). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan dog Lara Tannous av de skador hon fick efter att ha blivit beskjuten för nästan tre veckor sedan. Lara arbetade som farmaceut vid ett sjukhus i Jerusalem. Amar Mansour, 32, dog också i attacken. De som sköt är ännu inte kända, men lokala källor hävdar att skotten kom från israeliska bosättare. Den palestinska kristna gemenskapen sörjer – Tannous var en älskad och beundrad medlem.

Kärlekens Gud, vi kommer inför dig bedrövade efter förlusten av Tannous och Mansour. Vi lyfter fram familjerna som sörjer och vi ber att de ska känna din kärlek i dessa svåra tider. Herre, medan vi har lite hopp om att rättvisan ska råda, lyfter vi fram vår sorg i klagan. Håll alla förövare och utövare av orättvisor ansvariga. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Under den senaste veckan var staden och flyktinglägret Khan Yunis ett mål för bombningar och militära operationer. Många flyktingar i Gaza som sökt skydd där beordrades att fly av den israeliska militären. Det orsakade masspanik mitt i de helvetiska humanitära omständigheterna. Dessutom förekommer räder och kraftig bombningar av Nasser Hospital i staden, vilket fick 95 % av personalen att fly till Rafah, enligt lokala källor. Den fullständiga omfattningen av lidandet i Khan Yunis är ännu inte känt.

Rättvisans Gud, vi är skakade av de få rapporter som kommer ut från Khan Yunis. Trots att du verkar frånvarande från människor i Gaza, håller vi fast vid “Tänk på mig, Herre, när du visar nåd mot ditt folk, ta dig an mig när du räddar dem” (Ps 106:4). Herre, ta hand om dina barn i Gaza som lider så fruktansvärt, och hjälp oss att stötta deras sak i våra dagliga liv. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 27 januari uppmärksammades den internationella minnesdagen för offren under Nazi-regimens förintelse av judar. Vi minns offren och vi minns Hitlers krig som ett folkmord på en tredjedel av det judiska folket, tillsammans med oräkneliga medlemmar av andra minoriteter, mellan 1933 och 1945.

Allsmäktige Gud, vi sörjer de många liv som gick förlorade i Förintelsen. De blev offer för nedvärderande och rasistiska ideologier. Hjälp oss att minnas och känna igen helighet i varje mänskligt liv, att alla människor är skapade till din avbild. Vi ber att folkmord och hat ska upphöra och att kärlek ska råda över ondskan. Aldrig igen, betyder aldrig igen, för alla. Herre, vi ber för en omedelbar vapenvila. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Sabeels vänner i Nordamerika deltog den 24 januari i en interreligiös samling för Gaza som fokuserade på frigörelse, sorg och lärande. Sabeel-Kairos vänner i Storbritannien deltog i flera protester i olika städer i Storbritannien. Protester som uppmanade till vapenvila och ett fritt Palestina. Alla våra vänner ute i världen har höjt en kristen röst för Palestina i sina sammanhang.   

Evige Gud, tack för solidariteten runt om i hela världen. Vi minns “Den rättfärdige sörjer för de svagas rätt, den onde saknar all insikt” (Ords 29:7). Herre, öka aktivismen hos alla som rättfärdigt står upp för rättvisa för det palestinska folket och modigt visar hur de orättfärdiga är medskyldiga till mångas lidande. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan samlades människor i kyrkor runt om i världen till ekumenisk bön om kristen enhet. I Palestina hölls möten i Church of the Resurrection, St. James Cathedral, Church of the Redeemer, St. George’s Cathedral och i andra kyrkor inom andra samfund.

Du inkluderande Gud, vi uppmuntras när kyrkor ber tillsammans med varandra i ekumenisk anda. Herre, vi ber om en enhet som inte är rotad i intresset att bevara en institutions legitimitet eller liv. Vi ber om enighet som ger röst åt dem som avvisas eller inte hörs. Låt kyrkorna arbeta tillsammans med dig i vårt hopp och vårt engagemang för att konfrontera orättvisa och förtryck i alla former. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Algeriet, Libyen, Marocko och Tunisien.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com