15 februari 2024


Den 14 februari inföll askonsdagen för många kristna världen över. Askonsdagen symboliserar den första dagen i fastan, då man avstår traditionellt från kött och andra animaliska produkter. Askonsdagen har fått sitt namn från seden att placera ett kors av aska på pannan, följt av orden “av jord är du kommen, jord ska du åter bli”. Fastan är en period av klagan och sorg som slutar med den stora glädjen under påsken.

Korsfäste Kristus, under denna period av fasta och sorg blir vi, mer än vanligt, påminda om vår dödlighet. När vi fastar, låt oss minnas dem som svälter i Gaza. När vi placerar aska på våra pannor, låt oss minnas de palestinier som förintas av bomber. Herre, hjälp oss att förstå askonsdagens budskap som uppmuntran att inte gripas av förtvivlan inför döden, men hoppas att förtvivlan och lidande ska dö. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan angreps en konvoj av väntande lastbilar med mat till Gazaremsan av israelisk eldgivning, enligt UNRWA:s director Thomas White. Dessutom rapporterar OCHA att 66 % av planerade humanitära uppdrag för att distribuera mat, vatten och medicinsk utrustning nekades av israeliska myndigheter i januari.

Gode Gud, vi håller fast vid vår tro att du hör de förtrycktas rop och ser de onda handlingarna av förtryckaren.
Vi ber att alla i nöd i Gaza ska få sitt dagliga bröd genom lastbilarna med hjälp och få ett slut på sitt förtryck.
Vi anropar alla som utför och underlättar orättfärdigheter att “Sky det onda och göra det goda, sträva efter att hålla fred.” (Ps 34:15). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 4 februari lemlästades Ibrahim Hashash, 4 år, av en israelisk militärhund vid en arresteringsoperation i flyktinglägret Balata i Nablus. Hunden släpptes in i familjen Hashashs hem där den aggressivt attackerade Ibrahim, bet honom flera gånger och lämnade honom allvarligt skadad.  

Beskyddande Gud, vi ber för lille Ibrahim Hashash, när han återhämtar sig på sjukhuset. Hela de skador han fick av den israeliska ockupationens tänder. Herre, rädda oss från kolonialismens brutalitet när den biter alla, unga som gamla. Hjälp oss att tala och handla profetiskt mot det onda vi bevittnar. Herre, i din nåd… hör vår bön.  

Israel bekräftade förra veckan att deras trupper pumpar in havsvatten i Gazas nätverk av tunnlar – en metod som kränker internationell lag och orsakar långvariga miljökonsekvenser, enligt miljöforskare. Detta väcker frågor om Israels plan att rädda den israeliska gisslan och läggs till den pågående förstörelsen i Gaza.

Gudomlige Skapare, Israels förakt för konsekvenserna av sina handlingar visar på deras snedvridna avsikter. Våra barn och hela skapelsen är offer på grund av den israeliska militärens synd. Hjälp oss att förvalta din goda skapelse genom att stå emot förtryckets synd och arbeta för att upprätta alla former av liv, mänskligt och ekologiskt. Herre, i din nåd… hör vår bön.

På söndag kväll hålls, som en del av Voices From the Holy Land Online Film Salon Series , ett webinar med titeln “Oppression and Violence in the West Bank”. Webinariet vill visa hur palestinier lever under ockupationen på Västbanken, plågan för palestinska familjer som har flytt, argumenten hos israeler som vill tömma Palestina genom bosättarkolonisering och vad det internationella samfundet bör göra för att stoppa våldet. Omar Harami, Sabeels director, kommer att vara en av huvudtalarna.

Ljusets Gud, använd rösterna från palestinierna och deras allierade för att avslöja ondskan där den är gömd, undervisa där det finns lögner och felaktig information och tala om liv i tider av död. Låt oss minnas aposteln Paulus ord, “Kärleken finner inte glädje i orätten men gläds med sanningen” (1Kor 13:6). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 7 februari firade många muslimer världen över Isra´ och Mi´raj eller profeten Mohammads nattliga färd och himmelsfärd. Många muslimer tror att den nattliga resan och himmelsfärden var en mirakulös händelse under vilken profeten Mohammed reste från Mekka till Al-Aqsamoskén i Jerusalem innan han for upp till himlen, allt under en natt. I år var firandet dämpat eftersom många anhängare nekades inträde till Al-Aqsamoskén och polis och bosättarvåld är vanligt i Gamla stan i Jerusalem.

Kärlekens Gud, vi är arga och ledsna för att våra muslimska syskon har hindrats i sin rätt att be och ibland trakasseras och attackeras av bosättare och israelisk polis. Herre, du grät över Jerusalem och vi fortsätter att gråta idag eftersom Jerusalem har blivit en stad av intolerans och hat. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Österrike, Liechtenstein och Schweiz.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com