21 mars 2024


Premiärminister Nethanyahu tillkännagav förra veckan att den militära planen för en markinvasion av Rafah antagits. I Rafah har omkring 1,4 miljoner palestinier sökt skydd. FN och flera länder som sedan 7 oktober okritiskt gett sitt stöd till Israel har nu varnat Israel för denna plan. Majoriteten av människorna i Rafah är Gazabor, som flytt och genomlevt helvetiska omständigheter.

De förtrycktas Gud, ge oss syn som ser att Du – fastän strukturer, regeringar och imperier har makt att döda, svälta ut, etniskt rensa och förtrycka vårt folk under år – är hos oss och även hos dem som lider ensamma och övergivna. Herre, vi vädjar om en omedelbar vapenvila och håller fast vid vår tro att du är trofast och att din kärlek varar för evigt. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Under mer än 160 dagar har bombningar, svält, tortyr och en överväldigande humanitär kris rått i Gaza. Enligt UNRWA är dödstalen högre än i något annat krig i världen de senaste fyra åren. Dessutom har hjälpsökande i hela området nästan dagligen dödats i israeliska angrepp.

Evige Gud, din kärlek till dina dyrbara barn i Gaza kan inte utplånas av bomber, svält och hat. Herre, du andades in liv i varje själ i Gaza, de liven har tagits bort av det onda. Hjälp oss Herre, att inte bli avguda­dyrkare genom att tro på ett oundvikligt öde, utan att bli vittnen till att du är en god Gud, som återställer rättvisa, älskar frihet och är källan till hopp. Mångfaldiga maten och hjälpen i Gaza, som när du gav de 5000 föda. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan hindrade israeliska polisstyrkor hundratals palestinska muslimer från att ta sig upp på Haram al-Sharif, moské-området. De som försökte ta sig in i Al Aqsa-moskén, möttes av hårda slag när en stor polisstyrka endast tillät kvinnor och män över 55 år att komma in. Samtidigt hade israeliska bosättare stormat området under skydd av den israeliska armén.

All barmhärtighets Gud, hjälp oss att upprätthålla människors frihet att uttrycka och leva ut sin tro. Låt oss arbeta för genuin tolerans genom att bli intoleranta för det som är ont i vårt livsrum. Herre, trösta dem som inte kan uttrycka sin tro i säkerhet och frihet under Ramadan. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 12 mars sköts och dödades Rami Hamdan Al-Halhouli av israelisk polis. Han bodde i flyktinglägret Shuafat i Jerusalem. Israelisk polis hävdar att Rami siktat på dem med fyrverkeri, medan Ramis far, som var ögonvittne, säger att det är en falsk anklagelse. Tjänstemän på israeliska justitiedepartementet väntar sig inte att den israeliska polisen ska åtalas för dödandet av Rami. Rami var bara 12 år.

Rättvisans Gud, din heliga vrede kan hela våra sårade hjärtan som nu brustit genom dödandet av Rami. Vi minns att du var kraftlös på korset, likt Ramis far när han söker rättvisa. Du vet hur det är att se sin son dödas. Herre, förvissa oss om att inte endast den som avlossade kulan ska hållas ansvarig, utan också politiker, beslutsfattare och ideologier, som var ansvariga för dödandet av Rami. Herre, i din nåd… hör vår bön.

”The Custos of the Holy Land” är en del av en traditionell insamling under långfredagen för skolor i det Heliga Landet. Den är ett resultat av påvens önskan att bandet mellan alla kristna i hela världen, den lokala kristna församlingen och de heliga platserna i Palestina ska fortsatt vara starkt. Skolorna i det Heliga landet, vilka är en del av kyrkorna, befinner sig i en svår ekonomisk situation på grund av det som skett efter den 7 oktober.

Kärleksfulle Fader, låt varje bidrag, litet eller stort, bli en välsignelse för barnen i skolorna i det Heliga Landet. Vi ser hur händelser i Palestina påverkar våra barn. Vi är tacksamma för ditt arbete genom bidragsgivare, arbete av enskilda, organisationer och kyrkor. Hjälp oss Herre, att delta i arbetet för ditt kungarike, fastän vi inte kan se eller förstå det. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Efter framgången med webinaret ”Sionism eller antisemitism”, ser Sabeel fram emot att vara värd för en samtalspanel om ”Islam och islamofobi” som en del av en digital förkonferens inför Sabeels konferens i november 2024. Bland talarna i panelen finns Santiago Slabodsky, Mariam Barghouti och Iskander Abbasi.

Sanningens Gud, använd talarna i denna panel till att undervisa lyssnarna om en bättre förståelse av den sanning som leder till trovärdig handling. Vi ber att vår kamp för rättvisa ska föras i alla sammanhang och vi ber att webinariet skapar en vågrörelse av handlingar i kärlek över världen. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Estland, Lettland och Litauen.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com