19 maj 2022


 ”Christ at the Checkpoint” inbjuder deltagare till konferens i Betlehem under Kristi Himmelsfärdshelgen ”Ska jag ta hand om min granne?”

Du, uppståndne Herre Jesus, vi ber att talarna vid konferensen i Betlehem kommer att ledas av ditt ljus för att finna nya vägar till fred i Palestina/Israel. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 11 maj dödades Al Jazzera-journalisten Shereen Abu Aqleh när hon förberedde sig för att rapportera om israeliska räder i Jenin. Abu Aqleh var en palestinsk kristen med amerikanskt medborgarskap. Hon antas ha blivit skjuten av israeliska ockupationsstyrkor som vid hennes begravning attackerade de sörjande och de som bar hennes kista. 

Käre Herre, vi ber att Shereen ska få vila i frid och uppstå i härlighet, vi ber att hennes familj ska få frid när de sörjer henne. Stärk det internationella samfundet till att höja sina röster mot orättfärdigheten och att arbeta för en fullständig utredning så att de skyldiga får ta ansvar. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Balfour-projektet i Storbritannien kommer att vara värd för en online-konferens 17 – 18 maj. Konferensens titel är ”Att överge Palestina: Slutet på det brittiska mandatet och vårt fortsatta ansvar”. Du kan anmäla dig att vara med här: https://balfourproject.org/abandoningpalestine

Herre Gud, vi ber att denna konferens ska hjälpa till att visa på Storbritanniens ansvar att fullfölja sin del i att genomföra lika rättigheter för palestinier och för israeler. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 11 maj besökte Kosovos utrikesminister Jerusalem, för att underteckna ett samarbetsavtal med Israel. Kosovo, vars status som oberoende stat är ifrågasatt av en majoritet bland medlemsstaterna i FN, deklarerade sin avsikt att öppna sin ambassad i Jerusalem. De flesta länder har sina ambassader i Tel Aviv och opponerar sig mot Israels annektering av östra Jerusalem.  

Barmhärtige Fader, vi ber om fred i staden Jerusalem. Vi ber att varje konkurrerande anspråk över denna stad ska lösas genom förhandlingar baserade på internationell lag och inte dikterade av kortsiktiga politiska och ekonomiska rörelser. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 11 maj demonstrerade palestinska invånare i Jabal al Tawil vid en närliggande bosättning när israeliska soldater öppnade eld mot dem. Thayer Yazouri, 18 år, sköts direkt i hjärtat och dödades, medan en annan palestinsk tonåring skadades i sitt ben. 

Herre, vi ber för Thayers familj i deras sorg över hans för tidiga död och för den andra palestinska pojken som skadades. Vi ber om ett slut på den förda politiken att israelisk militär skjuter och dödar demonstrerande palestinier. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den israeliska regeringen är inställd på att genomföra planen att bygga 4 000 bostäder till bosättare på den ockuperade Västbanken. Om planen godkänns markerar beslutet den största utvidgning av illegala bosättningar sedan starten av president Bidens administration…  

Herre, vi ber att det internationella samfundet, inklusive USA:s administration, må höja sina röster mot en ytterligare kränkning av internationell lag från den israeliska regeringens sida. Herre, vi ropar till dig, när palestinier förlorar ännu mer mark. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

I Gaza markerar den 10 maj en dyster årsdag av den israeliska militärens utbrott av fientligheter under förra året. Enligt FN:s noteringar dödades 260 palestinier under attackerna, bland dem 66 barn. I Israel dödades 12 civila som ett resultat av urskillningslösa raketattacker från Gaza. Israeliska rörelserestriktioner för människor och gods över gränserna för enklaven fortsätter att vara kvar, med ökad fattigdom som följd. 

Herre, vi ber om ett slut på den israeliska blockaden av Gaza så att området får möjlighet att återhämta sig från desperat fattigdom och förödelse. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Bangladesh, Bhutan och Nepal.
Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com