10 november 2022


Nästa veckas Kumi Now Online uppmärksammar Världens Barns Dag den 20 november genom att påminna oss om att palestinska barn förnekas mänskliga rättigheter och de möjligheter som andra barn i världen har. Nästan 200 länder i världen, inklusive Israel, har ratificerat Barnkonventionen som kräver att regeringarna ska agera för barns bästa, ge barn rätt till säkerhet, hälsa, utbildning och möjlighet till ett stabilt familjeliv. 

Herre, vi ber att internationella organisationer ska utmana den israeliska regeringen om hur man behandlar palestinska barn. Vi ber om ett slut på den israeliska militärens trakasserier vid nattliga räder och arresteringar. Vi ber om ett slut på rivningarna av hem och skolor och bristen på arbetstillfällen för unga palestinier. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Shadi Khoury sitter för tredje veckan i fängelse utan att ha åtalats. Förhållandena i israeliska fängelser är svåra och Shadi blev slagen av vakter för att han vågade sjunga där. Hans ärende ska upp i rätten på måndag. Hans klasskamrater vid kväkarnas skola i Ramallah har demonstrerat till stöd för honom. De bar T-shirts med Shadis foto och en hashtag på arabiska ”Shadi är vår stolthet”. De avvisar alla försök att kriminalisera honom. Sedan årets början har 630 palestinska barn, de flesta från Jerusalem, arresterats av israeliska myndigheter. 

Herre, vi fortsätter att bära Shadi och andra palestinska barn i våra böner och ber att de ska friges från fängelserna. Vi ber om ett slut på att israeliska myndigheter utsätter de palestinska barnen för våld, tortyr och fängslanden i militärfängelser.  Vi tackar dig för den ekumeniska gudstjänst som hölls av Sabeel i Jerusalem i söndags om ett slut på de orättvisor palestinier lider av. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Benjamin Netanyahus allians vann 64 platser i det israeliska parlamentet och hävdar därmed att de vann tisdagens val. Han och Likud-partiet kommer att bilda en högerregering i samarbete med bl.a. Jewish Party, som leds av den extreme religiöse sionistledaren Ben Gvir. Valet var det femte på mindre än fyra år. 

Herre, vi kommer till dig med våra bekymmer över resultatet vid det senaste valet i Israel. Vi ber att politiker som öppet står för rasistiska åsikter inte ska utses till ministrar och inte leda till en period med ännu hårdare trakasserier och förtryck för det palestinska folket. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

En palestinsk far och hans tre söner attackerades den 3 november av israeliska bosättare medan de skördade sina olivträd nära byn Shuyukh. nordöst om Hebron. Bosättarna slog de palestinska bönderna med käppar och släppte sina hundar på dem. De behövde söka sjukvård för sina skador. 

Herre, vi ber om skydd för palestinska bönder under olivskörden, när så många utsätts för attacker från israeliska bosättare. Vi gläds över de israeliska aktivister som är beredda att hjälpa odlare, ge skydd från bosättare och för att de dokumenterar bosättarövergrepp. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

En israelisk domstol har godkänt ett beslut från israeliska myndigheter om att riva skolan i Ein Samiya nära Ramallah på den ockuperade Västbanken. Skolan öppnades förra året efter att ha bekostats av palestinska utbildningsministeriet och EU. Byborna har protesterat mot rivningen och krävs nu på böter och att riva skolan själva eller betala extra höga kostnader för att israeliska schaktmaskiner ska utföra rivningen. 

Herre, vi ber för invånarna i Ein Samiya, som snart kommer att förlora sin byskola. Vi ber att de israeliska myndigheterna ska sluta med sin politik av att riva palestinska skolor. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna i Oceanien: Amerikanska Samoa, Cooköarna, Fiji, Franska Polynesien (Maohi Nui), Kanaky, Kiribati, Marshallöarna, Micronesien, Nauru, Niue, Palau, Papua Nya Guinea, Samoa, Solomonöarna, Tonga, Tuvalu, Vanuatu.

Herre, i din nåd… hör våra böner.  

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com