9 mars 2023


Kumi Now Online tar på tisdag kl. 17 upp hur möjligheter till fredsbyggande öppnas upp för palestinska och israeliska kvinnor, trots ockupationen. Världen har just firat Internationella Kvinnodagen och vi tänker på de kvinnliga aktivister som är involverade i icke-våldsmotståndet mot den israeliska ockupationen. 

Herre, vi tackar dig för modet och engagemanget hos de palestinska och israeliska kvinnorna som arbetar för att nå en fredlig och varaktig förändring i sitt land; nu härjat av våld. Herre i din nåd… hör våra böner. 

Israels finansminister, Smotrich, utlovade att den palestinska byn Huwara skulle “utplånas” av staten Israel. Byn ligger nära Nablus på den ockuperade Västbanken. Uttalandet följde på de upplopp som israeliska bosättare från området deltog i. En palestinier sköts till döds, många andra skadades och egendom förstördes, detta som ett svar på en tidigare attack när två israeliska bosättare dödades. 

Herre, vi ber för familjerna till de nyligen dödade och skadade i Huwara. Vi ber att lugn och ordning ska upprättas av de israeliska myndigheterna och att alla våldsförövarna ska hållas ansvariga för sina handlingar. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Två systrar och deras bror, 3, 4 och 8 år gamla, dödades i en olycka förra torsdagsmorgonen när de kördes på av en bil i flyktinglägret Shuafat i östra Jerusalem. Sjukvårdare meddelar att de kördes på när de gick till skolan. Läkare kunde inte rädda deras liv. 

Barmhärtige Gud, vi lyfter fram familj och vänner till dessa små barn från Shuafat-lägret inför dig. Vi ber om stöd och tröst i deras förkrossande förlust. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

The Popular Palestinian Conference, en koalition av palestinska politiska och andra organisationer i civilsamhället, tvingades att ställa in en TV-sänd presskonferens i Ramallah förra veckan, då Wattan TV stängdes ner av säkerhetsmän från palestinska myndigheten. Vid konferensen skulle en text signerad av hundrafemtio framträdande palestinier läsas. De utmanar den palestinska myndighetens beslut att dra tillbaka ett förslag om en FN-resolution som protesterar mot de senaste israeliska kränkningarna.  

Herre, vi ber att den palestinska myndigheten ska respektera andra palestiniers yttrandefrihet, så att de kan uttrycka sina synpunkter utan rädsla för censur. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Ben-Gvir, Israels nationella säkerhetsminister, och Smotrich, finansminister och inrikesminister för Västbanken, tillkännagav förra veckan att bankkonton för 87 frigivna fångar, bosatta i östra Jerusalem, skulle beslagtas. Därefter har ytterligare två frigivna fångar från Jerusalem, Mohammad Dirbas och Ayob Afanah, fått sina bankkonton konfiskerade. Samtidigt har föräldrarna till Bashar al Obaidis, en fånge från östra Jerusalem bestraffats. Hans mor arresterades och förhördes och hans fars bil konfiskerades. 

Gud, du som är barmhärtig och medkännande, vi ropar till dig när vi ser hur de israeliska myndigheterna lägger allt tyngre straffåtgärder på palestinska ryggar. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Nyligen deltog Chelsea Community Hospital School i London i ett konstsamarbete med skolbarn från Gaza. Tallrikar dekorerade av palestinska barn hängdes upp på sjukhuset, men togs ner efter att sjukhuset fått klagomål från “Storbritanniens advokater för Israel” om att utställningen fick judiska patienter att känna sig “sårbara, trakasserade och utsedda som offer”. 

Herre, vi sörjer över att en liten konstutställning på ett sjukhus, som speglar de svåra förhållandena i livet i Gaza, togs ner. Vi ber för Gazas barn som endast upplevt terror, bomber, fattigdom och förlust under de femtio åren av blockad. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna; Irland och Storbritannien: England, Nordirland, Skottland och Wales.

Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com