20 oktober 2022


Veckans Kumi Now Online granskade hur hundratals globala företag tjänar på sitt stöd till den israeliska ockupationen av de palestinska territorierna. Nästa veckas Kumi Now tar upp hur konflikten påverkar kvinnor i Palestina. Vi kommer också att påminna om att den första FN-resolutionen om att involvera kvinnor fullt ut i konfliktlösning infördes i oktober 2000.

Barmhärtige Gud, vi lyfter fram kvinnor i Palestina inför dig. Några har varit fångade i ockupation under mer än sjuttio år. Vi ber för dem som sörjer och känner smärta när de försöker hålla samman sina familjer under tider av våld och förtryck. Vi ber att kvinnor med stark övertygelse ska fortsätta att gå framåt för att hjälpa till med konfliktlösning under så svåra omständigheter. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Förra veckan möttes fjorton palestinska partier i Alger för samtal om förberedelsen till det arabiska toppmötet nästa månad. Seniora ledare från Fatah, Hamas och PFLP har samtyckt till att hålla val i de ockuperade palestinska territorierna.

Herre, vi ber att detta senaste löfte att hålla val i Palestina ska uppfyllas, så att det palestinska folket kan påverka hur deras ledare ska väljas. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Palestinsk polis har arresterat en misstänkt för mordet på 25-årige Ahmed Abu Marhia, som hittades halshuggen i sin hemstad Hebron. Han har bott i Israel i väntan på att beviljas humanitärt visum för att flytta utomlands efter att han utsatts för hot på grund av sin sexuella läggning. 

Herre, vi kommer inför dig med alla dessa som blir offer för våld, hat och social utfrysning. Vi ber för Ahmads familj och vänner när de tar in hans fasansväckande död. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den israeliska militären har blockerat Shufat, det palestinska flyktinglägret i östra Jerusalem och har genomfört räder i hemmen för att söka efter den palestinier som sköt en israelisk soldat vid en checkpoint den 8 oktober. Förra veckan dödades fem palestinska tonåringar av israelisk militär och två israeliska soldater sköts av palestinier. Säkerhetsåtgärderna som genomförs av israelisk militär i östra Jerusalem och i Nablus har medfört en ökning i de många våldsamma sammandrabbningarna.

Herre, vi ber om lugn trots virvelströmen av våld i Israel/Palestina. Vi ber om visdom för dem som har ansvar där, att deras order inte ska ge bränsle till ytterligare eskalering av vrede och hat. Herre, i din nåd… hör våra böner

Den 3 oktober skrev B’Tselem till åklagaren vid ICC, Karim Khan, och begärde hans omedelbara intervention för att stoppa Israels ansträngningar att förflytta mer än tusen palestinier från sina hem och sin mark i South Hebron Hills. De israeliska myndigheterna vill skapa ett skjutfält i Masafer Yatta och har försökt driva bort invånarna i åratal. Invånarna har utsatts för allt svårare trakasserier sedan utslaget från Israels högsta domstol i somras, vilket tillåter deras fördrivning.

Herre, vi ber om ett snabbt internationellt ingripande för att göra det möjligt för dessa palestinska samhällen att stanna kvar på sin mark i Masafer Yatta. Vi ber att de ska tillåtas leva fredligt och med en säker framtid. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Uday Dabbagh är en tjugotreårig palestinsk fotbollsspelare, som nu spelar för det portugisiska laget Arouca. I sin senaste match mot Famalicao gjorde han det fjärde målet och sitt andra i Portuguese Premier Leage.

Herre, vi tackar dig för Udays sporttalang och för det självförtroende han visat genom att göra mål för sitt europeiska lag. Vi ber att han ska vara en inspiration för unga palestinier som kämpar för att finna en plats där de kan utöva sin sport. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd be vi för länderna Belize, Guatemala, Honduras och Mexiko.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com